Home

Nieuws 210 x bekeken

Nieuwe vaarweg voor groente en fruit

Hoek van Holland – In Hoek van Holland is maandag een nieuwe vaarweg voor het vervoer van containers met geïmporteerde groenten en fruit naar het Zuid-Hollandse kassengebied Westland officieel geopend.

Dat gebeurde door het lossen van de eerste containers met een kraanschip van de Mercurius Shipping Group. De stalen dozen waren van een terminal op de Maasvlakte per binnenschip naar de kade van rederij Stena Line gebracht.

Door te kiezen voor vervoer over water verminderen de deelnemende bedrijven het aantal kilometers dat anders per vrachtwagen zou worden afgelegd met 100 kilometer tot 20 kilometer. Dat moet op termijn leiden tot een lagere CO2-uitstoot, een lagere kostprijs en een hogere servicegraad.

Samen importeren de bedrijven jaarlijks 5000 tot 8000 containers groenten en fruit. In het Westland worden de geïmporteerde producten veelal samengevoegd met producten van eigen bodem, zoals tomaten en komkommers, waarna de spullen verder naar klanten worden getransporteerd.

Het project is onderdeel van het grotere project Fresh Corridor, dat zich richt op de ontwikkeling van een netwerk van terminals en verbindingen voor vervoer van groenten en fruit met de binnenvaart. Op die manier worden logistieke centra voor zogenoemde voedingstuinbouw in Zuid-West Nederland met elkaar verbonden.

Met Fresh Corridor is een investering gemoeid van 3 miljoen euro in drie jaar. Onder meer de provincie Zuid-Holland, de brancheorganisatie Frugi Venta en het ministerie van Infrastructuur dragen financieel bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.