Home

Nieuws 465 x bekeken

Nieuwe cultivars zomer 2011

Lisse - In de afgelopen weken is een groot aantal nieuwe Japan cultivars voor de zomerbloeiende bolgewassen lelie en gladiool aangemeld bij de Bloembollen Keurings Dienst (BKD).

Deze cultivars zullen aan de Japanse inspecteurs worden aangeboden in de monitoring en joint inspection die 17 augustus 2011 start. Het betreft 164 gladiolencultivars en een aantal leliecultivars. Voor de leliecultivars geldt dat indien er geen bijzonderheden worden geconstateerd de oogst van de partijen van deze cultivars naar Japan kan worden geëxporteerd. Voorwaarde is wel dat de telers ze hebben opgegeven voor de Japankeuring en dat ze voldoen aan de normen.

De BKD wijst de kwekers er op dat nog tot eind augustus nieuwe leliecultivars kunnen worden aangemeld. Dit kan door het schriftelijk melden aan administratie@bkd.eu. Bij gladiool is sprake van een trial inspection. Indien de partijen van de nieuw aangemelde cultivars voldoen aan de eisen, dan zal er van de oogst een monster van 1.000 knollen naar Japan worden opgestuurd. Dit monster wordt opgeplant en beoordeeld. Als het monster voldoet aan de normen, dan wordt de cultivar toegevoegd aan de Japanlijst. Voor in 2011 aangemelde cultivars betekent dit opname op de lijst in 2012. Er zijn dit jaar overigens géén nieuwe knolbegonia cultivars aangemeld.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.