Home

Nieuws 199 x bekeken

Nederlandse banken dragen aanzienlijk bij aan fonds Griekenland

Den Haag – Het ministerie van Financiën heeft er vertrouwen in dat Nederlandse banken en verzekeraars de afgesproken 2 miljard euro zullen leveren voor steun aan Griekenland. Dat zei topambtenaar Hans Vijlbrief woensdag in een toelichting aan de Tweede Kamer.

Op de eurotop van 21 juli kwamen de regeringsleiders overeen dat niet alleen overheden, maar ook financiële instellingen moeten bijdragen aan het Griekse noodfonds. Afgesproken is dat de private sector tot 2014 50 miljard levert, waarvan 2 miljard voor rekening van Nederland komt. De lidstaten dragen in diezelfde periode 109 miljard bij.

Volgens Vijlbrief zijn de onderhandelingen nog in volle gang, maar gaan deze ‘de goede kant op’. Hij denkt dat banken en verzekeraars ‘aanzienlijk’ zullen meenemen. Indien er op Europees niveau onvoldoende geld (minder dan 90 procent) wordt opgehaald bij de financiële instellingen ontstaat er een probleem; op de eurotop zijn geen afspraken gemaakt over alternatieve financiering.

Het is bovendien nog onbekend hoeveel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bijdraagt aan het reddingspakket voor Griekenland, zo bleek tijdens het gesprek in de Kamer. Voor Nederland was deelname van het IMF in juli een voorwaarde om in te stemmen met het noodfonds. Volgens Vijlbrief staat alleen vast dát het IMF meedoet, maar niet met welk bedrag. Door de onduidelijkheid over de hoogte van die bijdrage zijn ook de precieze financiële gevolgen voor de eurolanden nog onbekend.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.