Home

Nieuws 229 x bekeken

'NMa is zegen voor groente- en fruitsector'

Vleuten – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) is een zegen voor de groente- en fruitsector. Dat zegt Pieter Vernooij, voorzitter van telersvereniging Rubensco voor telers van Rubens-appels.

”De sector wordt gedwongen tot echt samenwerken in plaats van halfbakken constructies.” Hij pleit al vijf jaar voor een afzetmodel waarbij een verkooporganisatie al het product afneemt van afzetorganisaties en dan zelfstandig verkoopt. Dat model wordt dit najaar ingevoerd in Inova Fruit en bundelt zo de afzet van Inova Fruit clubrassen Rubens, Junami en Wellant. Voor het model is afstemming gezocht met de NMA.

Volgens mededigingsjurist Greetje van Heezik van advocatenkantoor Houthoff Buruma zet de sector hiermee de deur open voor modellen die buiten de tuinbouw al langer operationeel zijn. Zo wordt FrieslandCampina al eigenaar van de melk van de leden. In bestaande modellen voor de afzet van groente en fruit treedt de afzetorganisatie alleen op als verkoopagent. Wel moeten telers bereid zijn invloed op de afzet op te zeggen, stelt ze.

Of registreer je om te kunnen reageren.