Home

Nieuws 391 x bekeken

Ministerie: UWV mag huiswerk overdoen

Den Haag – Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is niet blij met de uitkomst van het kort geding bij de voorzieningenrechter, waar het UWV niet voldoende kon aantonen dat er prioriteitgenietend aanbod voorhanden is.

Het UWV krijgt van de rechter zes weken om alsnog aan te tonen dat er voldoende alternatieve arbeid beschikbaar is. Een woordvoerder noemt de kwestie vervelend. ”Naar het oordeel van de rechter was het verhaal van het UWV niet concreet en consistent genoeg”, aldus Friso Vennema van het ministerie.

Het is volgens Vennema aan het UWV om dat de komende tijd alsnog aan te tonen. Het UWV krijgt wat huiswerk en mag het dan nog een keer uitleggen, aldus de woordvoerder. Volgens het ministerie moet het ’geen probleem zijn om aan te tonen dat er voldoende werknemers uit Nederland en de overige Europese lidstaten beschikbaar zijn’.

Het ministerie blijft volhouden dat het beleid ’al lange tijd volstrekt helder’ is. Ook zou LTO al sinds het najaar van 2010 op de hoogte zijn van de op handen zijnde maatregel die sinds 1 juli van kracht is, aldus Vennema. ”Voor tuinders die melden dat het tekort dag was, had het geen verrassing hoeven zijn. Het was al tijden bekend.”

Het ministerie ziet een eventuele bodemprocedure met vertrouwen tegemoet. ”Wij hebben nog steeds de overtuiging dat er voldoende arbeidspotentieel is en dat ons beleid binnen de Europese regelgeving valt.”

Het ministerie buigt zich nog over de standstill-bepaling uit het Europese Verdrag. Naar de mening van juristen schendt het ministerie deze bepaling omdat de uitvoering van het beleid voor tewerkstellingsvergunningen (TWK's) per 1 januari 2011 is aangepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.