Home

Nieuws 224 x bekeken

Landbouwcommissie Europees Parlement wil extra steun tuinders

Brussel - De landbouwcommissie van het Europese Parlement wil volgend jaar geld reserveren om tuinders tegemoet te komen die schade hebben geleden als gevolg van de Ehec-crisis. Daarmee heeft de landbouwcommissie ingestemd.

Esther de Lange (CDA) heeft in een amendement gevraagd om 600 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de getroffen tuinders. Het is echter onduidelijk of dit bedrag ook daadwerkelijk gerealiseerd zal worden. De budgetcommissie voor het Europese Parlement moet hier nog een besluit over nemen. Wanneer ook deze commissie instemt met de steun, zal het budget waarschijnlijk naar beneden worden bijgesteld.

Het voorstel van De Lange werd met 32 stemmen voor en 7 stemmen tegen aangenomen. In het voorstel staat onder andere dat de tuinders een vergoeding moeten krijgen voor de reëel geleden schade. Dit is het gevolg van de grote schades die onder andere Polen en Spanje claimen, waar veel kritiek op is.

“Het is een eerste stap, maar wel een hele belangrijke. Er zijn al meerdere bedrijven failliet gegaan, terwijl een groot aantal andere telers door de gevolgen van de crisis nog iedere dag vechten om te overleven. Juist nu hebben ze onze steun hard nodig”, aldus De Lange.

Als de Europese budgetcommissie akkoord gaat, wordt het voorstel onderdeel van de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de Raad.

Of registreer je om te kunnen reageren.