Home

Nieuws 230 x bekeken

Lager antibioticaverbruik bij veel bedrijven op schema

Doetinchem – Het voorschrijven en het verbruik van antibiotica bij een groot aantal varkenshouders is in het eerste kwartaal van 2011 met 25 procent gedaald. Dit is ten opzichte van het gemiddelde van 2009.

Dat blijkt uit gegevens van een groep van negen dierenartsenpraktijken, die ruim 50 procent van de varkensbedrijven als klant heeft. Hiemee ligt een groot aantal varkenshouders op schema om aan de antibioticadoelen van staatsecretaris Bleker te voldoen.

Dierenartsen en veehouders hebben de opdracht gekregen van Bleker om het gebruik van antibiotica ten opzichte van het peiljaar 2009 in vier jaar tijd met 50 procent te reduceren. De negen dierenartsenpraktijken hebben het nieuwe kengetal Dierdagdosering van hun klanten varkenshouders over een lange periode berekend. De kwart reductie in antibioticagebruik is gerealiseerd door onder meer het toepassen van nieuwe vaccins en alternatieve voeradditieven zoals probiotica. Ook is gewerkt aan een betere gezondheidsstatus op de bedrijven.

De praktijken gaan nu hard aan de slag om samen met de veehouders de volgende 25 procent reductie in antibioticumgebruik in korte tijd te realiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.