Home

Nieuws 177 x bekeken

Kwartaalresultaten ADM slecht door hoger belastingtarief

Decatur – Archer Daniels Midland (ADM) heeft het (gebroken) vierde kwartaal een winst geboekt van netto 381 miljoen dollar (266.4 miljoen euro).

De winst van het graanhandelshuis is daarmee ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar 15 procent gedaald. De onverwachte daling is vooral het gevolg van hogere vennootschapsbelasting.
Het graanhandelshuis uit Illinois boekte een 46 procent hogere omzet van 22,9 miljard dollar (16 miljard euro). De divisie verantwoordelijk voor de inkoop, opslag en verkoop van grondstoffen zag de brutowinst over het gebroken boekjaar stijgen met 8,4 procent tot 193 miljoen dollar (135 miljoen euro).

De op één na grootste divisie, verantwoordelijk voor de soja-verwerking, boekte een 5,6 procent hogere brutowinst van 379 miljoen dollar (265 miljoen euro). De divisie voor maisverwerking zag de brutowinst 16 procent dalen tot 118 miljoen dollar (82,5 miljoen euro). Hoge maisprijzen deden ADM, een belangrijke ethanolproducent, pijn.

De winststijging over het gehele jaar is gevolg van stijgende prijzen en handel volgend op mislukte oogsten in Rusland en Canada. Eerder boekten Bunge, Cargill en Dreyfus met dezelfde reden mooie winsten.

AMD betaalde 50 procent vennootschapsbelasting tegen 20 procent vorig jaar. Het hogere tarief is deels gevolg van de hogere waarde van de Braziliaanse real in dollars. De omzet van ADM in Brazilië telt daardoor in dollars in de VS harder aan. Het bedrijf denkt voor de komende kwartalen aan een belastingtarief van 28 tot 30 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.