Home

Nieuws 670 x bekeken

Korianderolie effectief tegen voedselvergiftiging

Covilhã - Korianderolie kan effectief worden ingezet tegen voedselvergiftiging. Dit zeggen onderzoekers in Portugal.

Een team van de universiteit van Beira Interior in Portugal onderzocht het effect van korianderolie op twaalf verschillende bacteriestammen waaronder Escherichia coli, Salmonella enterica, Bacillus cereus en meticillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA).

Alle onderzochte bacteriestammen vertoonden verminderde groei, en de meeste werden gedood nadat ze in aanraking kwamen met een oplossing met 1,6 procent korianderolie.

Volgens de onderzoekers heeft koriander niet alleen een antibacterieel effect, maar is nu ook duidelijk hoe de koriander de bacteriën doodt. Het blijkt dat de korianderolie de celwand van de bacterie vernietigt. Hierdoor kan de bacterie niet meer goed ‘ademen’ waardoor de cel afsterft.

De korianderolie kan effectief worden ingezet om voedsel langer goed te houden en voedselvergiftigingen te voorkomen. Vooral in ontwikkelingslanden waarbij tot 30 procent van de bevolking jaarlijks wordt getroffen door een voedselvergiftiging kan korianderolie heil bieden volgens het onderzoeksteam. Ook kan korianderolie een mogelijk alternatief zijn voor antibiotica.

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Medical Microbiology.

Of registreer je om te kunnen reageren.