Home

Nieuws 228 x bekeken

Keten glasgroente op de schop

Zoetermeer – Adviesbureau Rijnconsult gaat met een groep telers plannen uitwerken voor structuurverbetering van de glasgroenteketen. Minister Bleker riep na de Ehec-crisis ook op de versnippering aan te pakken.

De sectorcommissie groente en fruit besloot vandaag tot financiering van dit plan. Het initiatief daarvoor komt van de groep telers die eerder plannen opstelde voor het gecoördineerd uit de markt nemen van product, de initiatiefgroep Nu of Nooit. De Europese Commissie heeft weerstand tegen deze plannen. ”Deze telers willen nu een stap verder zetten en kijken hoe de afzetketen nu georganiseerd is en hoe verbeteringen kunnen worden aangebracht”, stelt LTO Noord Glaskrachtdirecteur Dick Hylkema.

Rijnconsult gaat nu nieuwe modellen onderzoeken met de telers. Mogelijk rond oktober moeten telers kiezen uit het meest gewenste model. “Dan pas start het lastige deel van het traject”, zegt Glaskrachtbestuurder Leo van der Lans. Tot nog toe mislukten pogingen tot bundelen. De afzetorganisaties hebben wel steun uitgesproken voor het traject.

Bestaande gesprekken als in de paprikasector (P8) mogen niet doorkruist worden. Of opnieuw gekeken wordt naar het model van de associatie van producentenorganisaties (APO) is niet bekend. Eerder besloot de fruitsector tot eenzelfde traject voor verbetering van de afzetstructuur.
Rijnconsult was in 2010 ook betrokken bij het opstellen van het afzetmanifest voor verbetering van de afzetketen.

Of registreer je om te kunnen reageren.