Home

Nieuws 146 x bekeken

Kabinet heeft geen idee van aantal arbeidsmigranten

Den Haag – Het aantal arbeidsmigranten uit Oost- en Midden-Europese landen is niet exact bekend. Volgens het Centraal Bureau Statistiek staan er bijna 200.000 officieel geregistreerd, maar het kabinet denkt dat het er veel meer zijn.

Dat blijkt uit een brief staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op vragen van de Tijdelijke commissie Lessen uit recente arbeidsmigratie. Nederland houdt geen aparte administratie bij van werknemers uit zogeheten MOE-landen. Bovendien zijn veel arbeidsmigranten niet geregistreerd bij gemeente of Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND).

Dit maakt controle op huisvesting en inning van belastingen moeilijk. Krom stelt dat het aantal migranten uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie de afgelopen jaren sterk is gestegen en dat deze trend zich mogelijk zal doorzetten. Het beroep op sociale voorzieningen door groep is beperkt, maar neemt wel toe. Het kabinet rekent nu aan een schatting van het aantal arbeidsmigranten.

Per 1 juli heeft het kabinet de afgifte van tewerkstellingsvergunningen voor Roemenen en Bulgaren beperkt. Minister Henk Kamp, eveneens van Sociale Zaken, vindt dat tuinders eerst gebruik moeten maken van Nederlandse werknemers die nu nog een uitkering krijgen. De sector stelt dat dit te weinig arbeidskrachten oplevert.

Of registreer je om te kunnen reageren.