Home

Nieuws 208 x bekeken

Interventieruimte niet opgemaakt door noodfonds

Zoetermeer - Producentenorganisaties hoeven interventiepartijen via het Ehec-noodfonds in juni niet mee te tellen voor hun interventieruimte.

Dat blijkt uit een verordening van de EU, waarvan de GMO-afdeling van het PT melding maakt. GMO-voorwaarden bepalen dat een afzetorganisatie jaarlijks niet meer dan 5 procent van de jaarlijks afgezette producten uit de markt mag nemen. Dat kan eenmalig tot 10 procent opgehoogd worden, maar dan verliest de organisatie interventieruimte voor de twee opvolgende jaren. Nu blijkt dat de partijen uit het noodfonds niet meetellen in deze berekening. De in juni doorgedraaide partijen tellen dus niet mee in de interventieruimte, concludeert het PT.

De Nederlandse tuinbouw houdt de mogelijkheid van interventie open voor de komende jaren. In de nationale strategie voor GMO wordt opgenomen dat in geval van incidentele crises ook besloten kan worden tot ingrijpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.