Home

Nieuws 214 x bekeken

Hongersnood Hoorn van Afrika breidt verder uit

Rome – De hongersnood in de Hoorn van Afrika heeft zich uitgebreid naar drie nieuwe regio’s in Somalië.

Het is waarschijnlijk dat de komende zes weken de hongersnood het gehele zuiden van Somalië zal beslaan. De hongersnood heeft reeds duizenden mensen gedood. Dat heeft wereldvoedselorganisatie FAO bekendgemaakt.

Volgens de FAO is de humanitaire operatie niet in staat het tij te keren. Dat komt deels door een tekort aan geld maar ook doordat hulpverleners van lokale rebellen en islamitische extremisten van de Shabaab-beweging niet altijd toegang krijgen tot gebieden die geraakt worden door droogte en daarop volgende ernstige voedseltekorten.

De start van de voor moslims heilige vastenmaand Ramadan maakt mensen zwak en prikkelbaar, en valt samen met een hernieuwd militair offensief van het regeringsleger en samenwerkende Afrikaanse landen tegen de rebellen en extremisten. Er zijn mede door het geweld nu volgens de FAO zo’n 400.000 vluchtelingen in kampen bij de hoofdstad Mogadishu.

Voor zover wel toegang tot honger lijdende gebieden wordt verleend, is het door de infrastructuur lastig de geleverde volumes op te schalen. In totaal worden door de honger volgens de FAO 12,4 miljoen mensen in hun bestaan bedreigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.