Home

Nieuws 1728 x bekeken 7 reacties

Hommeles tussen Duynie en dealers over pulp

Doetinchem – De vermarkting van perspulp door Cosun-dochter Duynie zorgt voor grote onvrede onder de dealers van Duynie. Ze verwijten het bedrijf dat het zich niet aan gemaakte afspraken houdt en oneerlijk met hen concurreert. Duynie zelf weerspreekt dat met klem.

De onvrede heeft meerdere aanleidingen. Eén ervan is dat Duynie zowel uitlaatkanaal is van natte bijproducten als verkoper, waarbij de vraag wordt gesteld of Duynie zichzelf niet een streepje voor geeft op de concurrentie. Met de dubbele positie van uitlaatkanaal en verkoper rechtstreeks aan de boer neemt het een andere positie in dan bijvoorbeeld Avebe, dat aardappelpersvezel produceert, maar de verkoop overlaat aan bedrijven als Bonda, Beuker, Hedimix, Van Triest en Bakker. Ook de bierbrouwers hanteren het Avebe-model. Duynie werkt zowel met dealers (de verkopers van natte bijproducten) als dat het deze producten zelf aan de boer verkoopt.

Na de fusie tussen Cosun en CSM werd hen eerst beloofd dat niets zou veranderen in de samenwerking. Dat werd echter niet op papier gezet en veranderde de laatste tijd toch. De dealers zien dit met name bevestigd in het gedrag van Duynie afgelopen voorjaar. Toen was er door het droge voorjaar een grote vraag naar perspulp. Dealers raakten uitverkocht en Duynie zette in juni de leveranties aan hen stil, maar de dealers zagen dat Duynie zelf nog wel even kon blijven leveren.

Verkoopleider Jan Verhoeven van Duynie vindt dat een onzinnige beschuldiging. “We werken met vaste volumes. Een vast deel pulp is voor Duynie, een ander deel voor de dealers.” Het wantrouwen lijkt echter gezaaid. Ook signaleren dealers dat Duynie onder hun duiven schiet. Ze stellen dat het bedrijf stiekem klanten van hen afpakt, bij voorkeur de grotere. Ook dat weerspreekt Duynie. “Veehouders benaderen onszelf, omdat wij een aantrekkelijk aanbod hebben,” stelt verkoopleider Jan Verhoeven. Eén dealer heeft ondertussen zijn conclusies getrokken, zij het niet geheel van harte. Beuker verkoopt geen perspulp meer van Duynie. “Al hadden we graag anders gewild,” zegt directeur Jeroen Rossy.

Vraag is wat Duynie wil met haar perspulpafzet. Het timmert zelf hard aan de weg met natte bijproducten en voeradvies, maar stelt ook dat moederbedrijf Cosun steeds meer perspulp in haar vergisters in Dinteloord en Vierverlaten wil gebruiken. Of Duynie vervolgens alle pulp zelf wil vermarkten blijft onhelder.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Reindsen

  Duynie concurreert al jaren oneerlijk.
  Verkoopt nog pulp als andere dealers uitverkocht zijn.
  Geeft extra kortingen bovenop standaardkortingen.
  Silo-actie zorgt voor stevige basisprijs, ten koste van vele boeren die geen silo willen of de pulp door de mais willen kuilen.
  VKK-pulp die alleen bij D. ook door de mais wordt uitgeleverd.
  En nog meer, veel meer...

  Oplossing?

  Andere hoofddealer!

  En verder:
  Silocontacten per direct beeindigen.
  Alle in voorkoop verkochte volume pulp 2011 per week 35 verlagen naar 1 euro per % ds.
  Dealers meer vrijheid geven in te verkopen volume; onderling een vuist willen maken.
  -wordt vervolgd-

 • no-profile-image

  Wat een jaloezie,, wat een afgunst, wat een onzin. Kom dan als er een overschot is aan ruwvoer met deze aantijgingen, Duynie is al jaren een solide betrouwbare partner, ik doe al jaren met plezier zaken met hen. Dealers, als het je niet zint, ga je toch lekker wat anders doen, das voor ons als veehouders nog voordeliger, want dan hoeft er nog maar 1 aan te verdienen.

 • no-profile-image

  AE snapt het in ieder geval . Met zijn alle in de strop van de bedrijven van Z.L.T.O.. Onze zo geliefde belangenbehartigers . HARD WARKEN EN NIET ZEUREN.

 • no-profile-image

  geerlof

  beetje vreemd als je in de eerste 3 weken van prijsvastnotering ineens je prijs verhoogd,ben al jaren vaste afnemer,maar heeft duynie denk ik schijt aan
  beetje jammer

 • no-profile-image

  matthew

  Volgens mij heeft meneer AE er helemaal niets van begrepen. Lekker handig als je zon boevenfirma als duynie het monopoly geeft.... Als je als klant dan veel te veel wilt betalen moet je dat doen.

 • no-profile-image

  Nuchter boertje

  Moet ik nu medeleven krijgen met bedrijven die openlijk huilen naar hun klanten; Duynie speelt vals meester!

  Wij boeren zijn de meester niet, dus los dat even lekker samen op.

  Ik koop mijn voer bij wie het mij past en tegen de prijs die het mij past. Iedereen welkom, als je maar komt met een goed advies, goede kwaliteit, goede prijs en goed humeur. Gezeur en gemekker over de concurrent heb ik geen trek in. Werken uit eigen overtuiging en eigen kracht heren. De concurrent zwart maken heeft volgens mij nog nooit gewerkt, niet bij mij in iedergeval


 • no-profile-image

  vleesveehouder

  beste mensen laat jullie niet gek maken en ga zeker geen bietenpulp kopen voor dat geld je kunt wel gek zijn er komt voor in overvloed

  gr

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.