Home

Nieuws 168 x bekeken

Helft in bijstand moet werken

Den Haag – De helft van het aantal mensen dat nu een bijstandsuitkering ontvangt, kan best aan het werk. Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) werkt aan plannen om dit mogelijk te maken, zegt hij in een interview met persbureau ANP.

Op dit moment zitten er zo’n 355.000 mensen in de bijstand. Daarvan kunnen er volgens De Krom 150.000 tot 200.000 geheel of gedeeltelijk aan de slag. Dat is ook nodig, stelt de staatssecretaris, omdat er als gevolg van de vergrijzing een tekort op de arbeidsmarkt ontstaat. Bovendien ondergraaft de huidige situatie de solidariteit bij de steeds kleiner wordende groep mensen die de uitkeringen moet opbrengen.

De plannen zijn niet verrassend. Eerder dit jaar botste de minister van Sociale Zaken, Henk Kamp, hard met de agrarische sector over de inzet van Oost-Europese werknemers. Kamp wil niet of nauwelijks nog tewerkstellingsvergunningen afgeven voor Bulgaren en Roemenen, omdat hij vindt dat bedrijven eerste Nederlandse burgers moeten aannemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.