Home

Nieuws 300 x bekeken

Helft Britse afzetorganisaties dreigt GMO-geld te verliezen

Londen – De Rural Payment Agency, het bureau dat in Engeland de toeslagrechten en andere landbouwregelingen verzorgt, wil de erkenning voor de helft van alle producentenorganisaties in de tuinbouw schrappen.

Daarmee zouden zij het recht op GMO-toekenning verliezen. Volgens de RPA voldoen veel van de PO’s niet aan de gestelde voorwaarden op grond van de Europese regeling voor hulp aan de groente- en fruitsector.

”De PO’s zijn woedend over de beslissingen en willen nu erg graag weten waarom dit lot hen treft,” aldus Hayley Campbell-Gibbons, hoofd tuinbouwzaken bij de National Farmers Union. De NFU heeft nog geen precieze gegevens ’maar uit gesprekken met betrokkenen lijkt het dat de helft het niet haalt’. De RPA heeft de betrokken organisaties inmiddels wel rechtstreeks op de hoogte gesteld. PO’s die geschrapt worden, en daarmee ook in hun voortbestaan worden bedreigd, krijgen nog wel de kans hun zaak in een persoonlijk gesprek bij de RPA te bepleiten.

De RPA heeft de afgelopen tijd een diepgaand onderzoek ingesteld naar de PO’s. Op grond daarvan werden de betalingen aan de organisaties de laatste tijd ook voortdurend uitgesteld. De organisaties zelf en de NFU hebben hun volle medewerking aan het onderzoek verleend. ”Maar we zijn nu eigenlijk verbijsterd over de uitslag. De PO-regeling is van grote waarde voor de telers en wij willen er als NFU alles aan doen om er voor te zorgen dat dat systeem in de toekomst ook goed en efficiënt blijft functioneren,” stelt Campbell-Gibbons.

Zij waarschuwt ook voor financiële gevolgen voor telers zelf als PO’s al verstrekte gelden uiteindelijk terug moeten betalen omdat ze mogelijk al eerder niet aan de voorwaarden bleken te voldoen. Een dergelijk probleem bestaat al in Frankrijk waar telers hoge rekeningen dreigen te krijgen omdat de EU meer dan een half miljard aan ten onrechte uitgekeerde steun aan PO’s terug heeft gevorderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.