Home

Nieuws 214 x bekeken

Gunstig hardfruitseizoen in zicht

Doetinchem - Het jaar 2011 zou wel eens de boeken in kunnen gaan als een behoorlijk hardfruitseizoen, voorspellen marktkenners. Die worden daarbij ondersteund door de Europese hardfruitprognose.

Tijdens de jaarlijkse Prognos-conferentie is een flinke stijging van de Europese appel- en perenoogst voorspeld. Toch lijken de marktcondities een stuk gunstiger dan in 2010 en wezenlijk verbeterd ten opzichte van het teleurstellende afzetjaar 2009. Nederland heeft zich ten opzichte van de concurrentie redelijk gepositioneerd, met een volume dat voor appel ruim boven het niveau van 2009 ligt, terwijl zich bij de concurrentie een duidelijke daling in het productievolume aftekent.

België laat een bescheiden groei zien van 3 procent. Polen veert op, maar verwacht geen topoogst, zoals in 2009 het geval was. Ook buurland Duitsland, een belangrijke afzetmarkt, kent een bescheiden groei ten opzichte van 2010, wat de afzet van Elstar mogelijk gunstig beïnvloedt. Dat alles onder de verwachting dat het seizoen dit jaar vroeger van start lijkt te gaan en op een markt waar de voorraden zo goed als geruimd zijn.

Fruitmasters meldt redelijk positief gestemd te zijn. De marktpartij had een groter Europees volume verwacht. Ook de NFO meldt dat de omstandigheden voor Nederland gunstig zijn. De fruittelersorganisatie spreekt van een normaal seizoen met goede afzetmogelijkheden. Wel is er voor peer nog een flinke uitdaging. De totale Europese productie stijgt met 12 procent tot ruim 2500 duizend ton, de productie van conference komt met 8 procent bijna op gelijk niveau met 2009

Of registreer je om te kunnen reageren.