Home

Nieuws 193 x bekeken

Gezondheidsraad bezorgd over ESBL's bij gezelschapsdieren

Den Haag - De aanwezigheid van ESBL-vormende bacteriën bij gezelschapsdieren is zorgelijk.

Dat zegt de Gezondheidsraad in een advies over antibiotica in de veeteelt en resistentievorming bij mensen. “Het zoeken naar de bron van ESBL-producerende bacteriën bij de intensieve veehouderij is gezien het hoge antibioticumgebruik in die sector logisch. Maar deze bacteriën worden ook aangetroffen bij gezelschapsdieren, waaronder paarden, en bij wilde dieren”, meldt de Gezondheidsraad.

Het antibioticumgebruik bij gezelschapsdieren valt in het niet bij het gebruik in de veehouderij, maar het contact tussen mensen en gezelschapsdieren is veel groter. “Het aantonen van ESBL-producerende bacteriën bij gezelschapsdieren is daarom wel degelijk verontrustend”, aldus de Gezondheidsraad.

Het aantreffen van ESBL’s bij wilde dieren wordt gezien als een indicator voor het voorkomen van de ziektekiemen in het milieu.

Of registreer je om te kunnen reageren.