Home

Nieuws 266 x bekeken

Gemengde reacties op concept-subsidiebedragen duurzame energie

Petten – Het ECN hanteert te lage kostprijzen voor biogas bij het berekenen van de subsidiebedragen voor volgend jaar. Dat is de belangrijkste kritiek vanuit de biogas-sector op het Conceptadvies basisbedragen 2012 dat ECN/Kema deze zomer bekendmaakte.

Voor substraat berekent het rapport een kostprijs van 39 euro per ton, terwijl in de praktijk nu gerekend wordt met 55 tot 60 euro.

Positief zijn de reacties op de mogelijkheid dat deelnemers aan de oude subsidieregeling MEP straks een verlenging kunnen krijgen. Biogas Brancheorganisatie (BBO) heeft daar jaren voor gepleit. De duur van de vervolgcontracten is echter maar vijf jaar in de voorstellen. Dat is volgens BBO-voorzitter Aike Maarsingh te kort. Tien jaar is volgens hem realistischer. Hij krijgt daarin bijval van Klaas Kooistra van E-Kwadraat.

Positief is eveneens de reactie op de vergoeding voor warmtebenutting. Dat vergroot de kans op goed rendement. Kritiek is er echter zowel van BBO als van E-kwadraat. Energie die op het bedrijf zelf wordt gebruikt, valt niet onder de subsidie. ”Dat is de dwaasheid gekroond”, aldus Maarsingh.
De afgelopen jaren is de aandacht verschoven van stroom- naar gasproductie. Die tendens zet door. In de vergoedingen bestaat de categorie stroom nu niet meer. Alle vergoedingen zijn gebaseerd op een bedrag per kuub gas en per gigajoule warmte.

Volgens Kooistra en Maarsingh is het ECN te rooskleurig over de kostenvoordelen van de zogeheten groen-gashubs. Dat zijn verzamelpunten voor groen gas, voor opwerking van ruw biogas en verder transport van het gezuiverde groene gas.

Het ECN vraagt organisaties en adviseurs om voor 8 augustus met reacties te komen op het concept-advies. Het definitieve advies gaat dan naar het ministerie van ELI en dient als basis voor de regeling die volgend jaar opengaat. De ervaring leert overigens dat het ministerie de adviezen van ECN niet zonder meer opvolgt, en meestal met lagere vergoedingen komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.