Home

Nieuws 237 x bekeken 5 reacties

Geen nieuwe regelgeving brandveiligheid stallen

Den Haag –  Er komt geen nieuwe regelgeving voor verbetering van de brandveiligheid in stallen. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

”Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat verbetering van de brandveiligheid van veestallen kan worden gevonden in een betere naleving van de bestaande bouwregelgeving”, aldus Bleker.

In het nieuwe Bouwbesluit, dat naar verwachting op 1 januari 2012 in werking treedt, komen geen specifieke aanpassingen voor brandveiligheid in stallen. Wanneer uit onderzoek blijkt dat de bouwregels wel moeten worden aangepast, kan dit eventueel toch leiden tot aanpassingen van het bouwbesluit, maar dan na 1 januari 2012, houdt Bleker als slag om de arm.

Het ministerie van ELI werkt samen met LTO Nederland, de Dierenbescherming, de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding en het  Verbod van Verzekeraars aan een plan van aanpak over de aanpak van stalbranden. Doelstelling van het plan is een dalende trend van het aantal stalbranden in de komende vijf jaar.

Dierenbelangenorganisaties en vertegenwoordigers van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) hebben in maart al kritiek geuit over de aanpak. De overheid stelt zich volgens hen te afwachtend op.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  katja en wessel, zet eens even wat bewijzen op dit forum graag wat voorbeelden van ondernemers die veroordeeld zijn dat praat wat makkelijker anders denken onze lezers nog dat jullie dit verzinnen en dat kunnen we niet hebben op dit serieuze forum

 • no-profile-image

  katrien

  Beste Noordam, bewijzen is één ding, veroordelen is in dit land iets heel anders. Ik weet van een pluimveehouder hier in de buurt die al tijdenlang wilde stoppen met zijn kippen en op het bouwblok vorig jaar ineens twee grote loodsen liet zetten pal naast zijn twee oude stallen (uit de jaren '70) met 80.000 leghennen. In januari fikten toevallig die twee ouwe stallen op een nacht af en alle hennen kwamen om. Ze waren nog lang niet uitgelegd en hebben circa 3 euro per stuk aan verzekerde dagwaarde opgebracht. Die stallen werden al na een week plat gegooid en nu staat er een grote loods die precies aansluit bij de twee die er al stonden. De boer gaat nu die loodsen verhuren en ik denk dat hij er caravans en boten laat stallen. Want er zijn nogal wat grote watersportcentra en campings in die buurt. Met de 240.000 euro bloedgeld van die verbrande hennen kan hij het voorlopig erg kalmaan doen! Ik bedoel maar...............!

 • no-profile-image

  G.M.

  Hebben zelf vee, kan me niet voorstellen dat er boeren zijn die hun eigen stallen in de fik steken. Ten eerste zijn deze mensen in dat geval geen echte boeren en dat moet na onderzoek toch bewezen kunnen worden? Een verzekeraar keert toch niet uit in geval van brandstichting.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizer

  GM, ik wou dat ik je kon geruststellen beste man. Maar ik sprak afgelopen maanden met verschillende pluimvee- en varkenshouders die er van overtuigd bennen dat er stallen boordevol dieren in de fik gestoken worden vanwege het verzekeringsgeld. Brandstichting is namelijk heel moeilijk vast te stellen als de hele boel plat is afgebrand. Maar het is heel boeiend om te zien hoe het zo'n veehouder verder vergaat.En dan bedoel ik dus materieel/financieel. DAAR zou dus voluit op gefocust motten worden!

 • no-profile-image

  Een sprinklerinstalatie en compartiementeren lijkt me toch niet zo moeilijk.
  Stallen worden steeds groter,als er wat gebeurt is de ramp niet te over zien.
  De regels mogen best wat strenger!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.