Home

Nieuws 286 x bekeken 1 reactie

Gastronoom Peter Klosse: vlees wordt een zeldzaamheid

Amsterdam - Vlees wordt in de toekomst een zeldzaamheid. Het wordt ‘de meest exclusieve begeleiding’ van groenten. Dat zegt Peter Klosse, restaurant-eigenaar en lector gastronomie in een interview in de Volkskrant.

”Dan bedoel ik echt vlees, van een koe die in de wei heeft gelopen vof van een scharrelkip die daglicht heeft gezien. Dat wordt een delicatesse die alleen de rijken zich kunnen veeroorloven.” Klosse verwacht dat de intensieve veehouderij in West-Europa uitsterft. De massaproductie van vlees zal zich volgens hem verplaatsen naar plaatsen waar we het niet zien, zoals de Maasvlakte of Azië. ”Dat zie je nu al met viskwekerijen. De Mekongdelta in Vietnam is één grote visfarm voor garnalen entilapia. Over intensieve veehouderij gesproken.”

Klosse heeft sympathie voor de slow food-beweging, maar ziet er niet een realistisch alternatief in. ”Slow Food doet me ook wel eens denken aan iemand die toen de eerste stoomtreinen reden, riep dat een paard toch leuker was.” Hij gelooft niet in romantische plaatjes. ”Vooruitgang is de toekomst.”
Wetenschappelijke technieken als genomics zijn onontbeerlijk voor voedselproductie, vindt hij, en hij acht de wetenschap zeer wel in staat om van soja een perfect smakende biefstuk te maken.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    H.Spruijt

    Wat gaan we vervolgens doen met de enorme afvalberg,als soyaschroot en schilfers die ontstaat als we als vleesvervangers soyabonen gaan gebruiken?De door u genoemde intensieve veehouderij gebruikt in Ned. alleen afvalproducten van de humane industrie,in de veredeling' s landbouw hebben niet de financiële ruimte om volle producten te verwerken.Als de afval producten geen geld meer opleveren is de soyaburger niet te betalen.In afwachting van UW reactie,met vriendelijke groet,

Of registreer je om te kunnen reageren.