Home

Nieuws 338 x bekeken

Fraaie Eucomis in keuringszaal

Lisse – Eucomis is een plant die zowel in de tuin als in de huiskamer hoge ogen gooit. De uitstraling van de gehele plant is aantrekkelijk en de bloei iseen hele belevenis.

Op de grote bloemstelen ontwikkelen zich vele tientallen stervormige bloemetjes die worden bekroond door een kuif van kleine bladeren bovenop de bloeiwijze. Vanwege die bloeiwijze wordt het oorspronkelijk uit Afrika komende product dan ook wel Kuiflelie of Ananasbloem genoemd. Het aantal soorten is niet bekend, maar het is wel duidelijk dat de veredeling er alles aan doet om mooiere producten met betere groei- en bloei eigenschappen te vinden, met tot gevolg dat het aantal cultivars snel toeneemt.

In de keuringszaal bij de CNB in Lisse is daarvan deze week het nodige te zien. J. en P. Snoek showt nieuwelingen zoals Eucomis 04-A-13 die al enkele weken in de keuringszaal staat en nu in zijn geheel bloeit. Op de vaas showt dezelfde inzender ook een aantal nieuwelingen, waaronder nummer 04-A-8 met dikke stelen en de lichtgroene nummer 04-A-17.

Walter Blom showt de paarse Eucomis comosa ‘Reuben’ en Chris van der Salm een aantal zaailingen, waarvan de meesten erg kort zijn en rijk bloeien.

Cees Breed haalt deze week wat Eucomis betreft alles uit de kast en toont onder andere een enorme plant van Eucomis pole evansi, de groene E. bicolor en een prachtig exemplaar van E. punctata. Het zijn al met al slechts enkele soorten en cultivars die worden genoemd, want in de keuringszaal staan er tientallen die de gehele week zijn te bewonderen.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.