Home

Nieuws 160 x bekeken

FAO pleit voor differentiatie lidstaten binnen WTO

Rome – Binnen de wereldhandelsorganisatie WTO zouden lidstaten meer mogelijkheden moeten krijgen om hun agrarische markten te beschermen.

Op dit moment doet het systeem onvoldoende recht aan de verschillende posities die landen innemen op de wereldwijde voedselmarkt. Dat schrijft wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de Verenigde Naties.

Voedselprijzen hebben volgens de FAO uiteenlopende gevolgen. In het Westen en Japan bijvoorbeeld, wordt de pijn niet snel gevoeld. De noodzaak tot het maken van prijsremmend beleid is vaak afwezig. Sterker: voedselproducenten uit deze landen zijn goed verbonden met de wereldhandel en dus in staat goede prijzen te beuren.

In ontwikkelingslanden wordt echter een veel groter deel van het inkomen uitgegeven aan voedsel. De agrarische producenten in deze landen zijn vaak niet zo productief als buitenlandse tegenhangers. Ze hebben vaak niet de capaciteit om hun voedsel aan te bieden op de wereldmarkt, maar zien zich wel geconfronteerd met buitenlandse concurrentie. Binnen de groei bestaat overigens ook verschil tussen landen die wel, en niet aan zee liggen.

Productie van biobrandstoffen is in delen van Afrika ten zuiden van de Sahara volgens de FAO vaak ook onwenselijk. Het verdringt de voedselproductie terwijl de producten zelf voornamelijk worden geëxporteerd, evenals de winsten die de plantages genereren. Hulporganisaties stellen al langer dat de grondaankopen door energieproducenten vaak slechts een kleine elite in Afrika ten goede komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.