Home

Nieuws 449 x bekeken

Exportwaarde bloembollen stijgt

Zoetermeer - De exportwaarde van bloembollen is het afgelopen seizoen 2010/2011 met 7 procent gestegen naar 623,9 miljoen euro. Het is voor het eerst in vier jaar dat de exportwaarde stijgt.

Volgens het Productschap Tuinbouw (PT) zijn vorig seizoen 6 miljard bollen verkocht aan het buitenland. Dat is 2 procent meer dan in seizoen 2009/2010.

Het PT constateert dat de export van bloembollen na drie seizoenen weer een stijging laat zien. “De exportwaarde binnen de EU kwam afgelopen seizoen met 278 miljoen euro 2 procent hoger uit dan het vorige seizoen. De exportwaarde naar landen buiten de EU steeg 12 procent naar 346 miljoen euro. In stuks groeide de export binnen de EU met 1 procent en naar derde landen met 3 procent. De exportwaarde naar Duitsland daalde. De export naar het Verenigd Koninkrijk stijgt sterk.”

De export van tulpenbollen bleef met ruim 1,9 miljard stuks gelijk aan vorig seizoen. Binnen de EU zijn 4 procent minder tulpenbollen afgezet. Er zijn 3 procent meer tulpenbollen verkocht aan landen buiten de EU. Vooral aan Rusland en Noorwegen zijn meer tulpenbollen verkocht. De afzet naar de VS, verreweg de grootste afnemer van Nederlandse tulpenbollen, steeg met 1 procent naar 453 miljoen stuks.

Binnen de EU steeg de export van leliebollen met 1 procent. Landen buiten de Europese Unie kochten 6 procent meer leliebollen.

Of registreer je om te kunnen reageren.