Home

Nieuws 250 x bekeken

Eucomis-keuring geeft blik in de toekomst

Lisse - De Eucomis staat fier en trots in de showruimte van CNB in Lisse. De KAVB keuring van deze week laat een aardig doorsnede zien van het sortiment. Dit gewas komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika en Eucomis comosa zou al in 1752 in cultuur zijn in Nederland.

Pas de laatste jaren wordt er in Nederland flink veredeld en geselecteerd in dit gewas, dat ook wel kuiflelie wordt genoemd, naar het toefje bladeren aan de top van de bloeiwijze. De variatie die de consument wordt aangeboden wordt steeds breder, zowel qua kleur als qua grootte. Eucomis kent niet alleen goede tuinplanten met exotische uitstraling, maar ook kuipplanten. Bij de snijbloemen op vaas wist Fa. A. Langendijk de hoogste score te behalen met ‘Johannesburg’ (foto) met een 9.35 punten. Tweede en derde in deze categorie is J. en P. Snoek en Zn., BV geworden met de selecties 04-A-6 met 9,30 punten en 04-A-17 met 9,20 punten.

Bij de potten wist Walter Blom Plants B.V. met Eucomis Hybrid Minituft Red de hoogste score te behalen met 9,40 punten. Een goede tweede en derde is Cees Breed met respectievelijk Eucomis vanderwei met 9,25 punten en E. pole-evansii met 9,23 punten. Daarnaast toont veredelaar Fa. Chr. van der Salm een collectie zaailingen. Ongetwijfeld zal Eucomis zijn plaats binnen het sierteelt sortiment gaan innemen door een grote schare aan fans, liefhebbers en inkopers. De vakgenoten kunnen al dit moois de gehele week nog bekijken bij CNB.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.