Home

Nieuws 354 x bekeken

Efsa: melkzuurontsmetting van rundvlees kan

Brussel - De Europese Voedsel- en Warenautoriteit Efsa ziet geen verhoogde risico’s van de toepassing van melkzuur als desinfectans voor rundvleesproducten.

Dit heeft de organisatie vastgesteld op verzoek van de Verenigde Staten die karkassen, huiden en rundvlees voor de export willen desinfecteren met melkzuur. Het is nu aan de Europese Commissie en de EU-lidstaten om te beslissen of de Verenigde Staten deze methode van ontsmetten inderdaad mogen toepassen voor hun producten bestemd voor de Europese markt. Dit meldt de internetnieuwsdienst Agra Europe.

De Efsa is in principe alleen verantwoordelijk voor een beoordeling van de resultaten en de risico’s van de ontsmettingsmethode van de Amerikanen. Die resultaten en risico’s voldoen aan de Europese normen en dus geeft Efsa een positief advies.

De methode die de VS wil toepassen betreft het sprayen of vernevelen van melkzuuroplossingen van 2 procent of 5 procent op een temperatuur van maximaal 55 graden. De Amerikanen willen dit procedé toepassen om de besmettingen met schadelijke microben en bacteriën te reduceren. Het blijft echter de vraag of de Europese Commissie en de verschillende lidstaten met de methode akkoord gaan.

EU en VS hebben al jaren een geschil over de soortgelijke toepassing van melkzuur als desinfectans in pluimveeslachterijen. De EU accepteert de methode daar niet en vindt dat de VS er naar zou moeten streven om het besmettingsniveau via schone productiemethoden terug te brengen, net als dat ook in de EU wordt geëist.

Of registreer je om te kunnen reageren.