Home

Nieuws 483 x bekeken 2 reacties

ESBL-genen verspreiden zich in de voedselketen

Wageningen - De ESBL-bacteriën die worden aangetroffen bij zowel kippen als mensen, hebben steeds vaker dezelfde genen. De suggestie dat de bacteriën zich door de voedselketen verplaatsen, wordt hierdoor steeds aannemelijker.

Dit blijkt uit een Europees EFSA-rapport over het gebruik van antibiotica in de veehouderij en de verspreiding van ESBL-bacteriën.

ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat bepaalde soorten antibiotica (penicillines en cefalosporines) kan afbreken. De bacteriën die ESBL’s kunnen produceren (Klebsiella, Escherichia coli), zijn gewone darmbacteriën. Zulke bacteriën zijn onschadelijk zolang ze zich in de darm bevinden van gezonde personen, maar kunnen infecties veroorzaken, soms zelfs ernstig.

In het EFSA-rapport wordt gerefereerd aan Nederlands onderzoek. Utrechtse en Wageningse onderzoekers hebben de genen vergeleken van de ESBL-producerende bacteriën die waren gevonden bij ziekenhuispatiënten, supermarktkippen en pluimveebedrijven. Over een periode van drie maanden in 2009 werden zes varianten van ESBL-genen geïsoleerd. Opmerkelijk was dat deze genen bij 35 procent van de ziekenhuispatiënten identiek waren aan de ESBL-genen op kippenvlees. Dit is gebaseerd op vijfhonderd analysemonsters van ziekenhuispatiënten en honderd supermarktkippen.

Volgens veterinair onderzoeker Dik Mevius van de Wageningen Universiteit, die betrokken was bij het onderzoek, wordt het steeds aannemelijker dat ESBL-besmettingen bij de mens voortkomen vanuit de veehouderij. Volgens Mevius wordt het steeds aannemelijker dat er een link is tussen de bacteriën die humane besmettingen veroorzaken en de bacteriën die bij kippen voorkomen. “Toch kunnen we niet zeggen dat de mensen direct ziek kunnen worden door het eten van kippenvlees. In het onderzoek hebben we alleen aangetoond dat dezelfde genen door de voedselketen worden gevonden”. In het rapport van EFSA wordt aangedrongen op een betere monitoring van de aanwezigheid van de ESBL-bacteriën en de verspreiding van de ESBL-genen door de voedselketen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  daar hebben weer een studentje die denkt het wiel te hebben uitgevonden,de praktijk heeft al aangetoond dat ziekenhuizen
  zelf de grootste bacterie bron is.in het maasland ziekenhuis zijn al 27 mensen gestorven aan een resietente ziekenhuisbacterie.lekker makkelijk iemand anders de schuld te geven,denk in wageningen maar eens goed na over een nieuw hygiene protocol voor ziekenhuizen.
  dan kun je zeggen dat je harde bewijzen hebt

 • no-profile-image

  Heumpie

  Goed verhaal van Mevius. Met mijn achtergrond als microbioloog / biochemicus onderschrijf ik hetgeen geschreven is. Mijn privé achtergrond als agrariër doet mij echter kromme tenen krijgen in de laatste zin van dit artikel. Hij scheert alles over één kam. Hoe het staat met de hygiëne bij de kippen houderij durf ik niet te zeggen, maar het gemiddelde ziekenhuis kan toch heel wat leren van de hygiëne maatregelen bij de varkenshouderij in Nederland.
  Nu spreek ik volgens mij nog meer uit ervaring met drie bevallingen in het ziekenhuis (carantene) en een kind dat eens met spoed werd opgenomen. Melding varkensboerderij werd in het niet geslagen...... hij was immers ergens in een dorp met een ziekenauto opgehaald.....!!?? Later nog maar eens aangekaart..... je weet niet half hoe snel dan de nodige onderzoeken achter elkaar plaatsvinden (kind was 2) alvorens we in carantaine gingen. En ooo, later lag hij ook nog eens 24 uur op een high care afdeling en wij als ouders moesten dan langs kinderen lopen (let wel langs de bedden we konden ze zelfs aanraken als we dat zouden hebben gewild) die op de intensive care lagen. Wederom gemeld of dit de juiste gang van zaken was..... later kregen we te horen een andere gang nemen, laat die nu weer dicht zitten in het weekend zodat we toch weer over de intensive moesten! En als je eten wilde halen in het restaurant helemaal aan de andere kant van het ziekenhuis ('t was maar ca 10 min lopen door 't hele ziekenhuis) dan werden we geacht om eerst even naar buiten te gaan en 10 min. uit te waaien!!!
  Gelukkig voor de kinderen die op de intensive lagen waren wij allen MRSA vrij (ondanks onze varkens), maar misschien ligt dat dan weer aan de medicatie die onze varkens krijgen..... alleen als het nodig is! Zelfs onze dierenarts weet ons te vertellen dat onze medicatie laag is en behoorlijk laag in onze sector.
  Hoezo dus meer hygiëne toepassen..... wellicht bij een aantal bedrijven, maar ook de ziekenhuizen laten hier grove steken vallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.