Home

Nieuws 388 x bekeken 6 reacties

Cumela acht verlenging uitrijverbod mest klein

Doetinchem – Mest aanwenden op graanakkers moet op zand- en lossgrond binnen een aantal dagen gebeuren. ”Onmogelijk” zeggen verschillende partijen in de landbouw die pleiten voor een uitstel van het uitrijverbod. Volgens LTO Nederland moet er gezocht worden naar meer langetermijnoplossingen.

Door het extreem droge voorjaar en de natte zomer is op veel percelen het graan en stro nog niet van het land. Volgens de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) gaan veel akkerbouwers het niet redden om de mest op de akkers aan te wenden vóór 1 september voor zand en lössgronden en 16 september voor veen en kleigebieden. De NMV verzoekt in een brief aan het ministerie van ELI om twee weken verlenging van de uitrijperiode. ”In de brief vragen we uitstel voor alle melkveehouders in Nederland” zegt Dirk-Jan Schoonman, melkveehouder en lid van het NMV bestuur. ”Vooral in het oosten van Nederland hebben veehouders veel regen gehad, maar we kunnen niet precies de grenzen van regenval aangeven, daarom vragen we uitstel voor alle provincies”.

LTO Nederland pleit voor meer langeretermijnoplossingen in plaats van zich hard te maken voor een extra paar weken mest uitrijden. Volgens mestdeskundige Mark Heijmans van LTO is mest uitrijden aan het einde van het groeiseizoen in zijn algemeenheid van weinig betekenis voor de nutriëntenvoorziening van gewassen. ”Aan het einde van het groeiseizoen is de groeisnelheid van gewassen gering. We snappen dat sommige boeren behoefte hebben aan uitstel. Toch moeten we meer gaan werken aan bodemvruchtbaarheid en aanwendnormen om in de toekomst de derogatie te kunnen behouden” volgens Heijmans.

Of eventuele verzoeken tot uitstel dit jaar worden toegekend door Staatssecretaris Bleker is nog niet zeker. Cumela Nederland acht de kans klein dat er op grote schaal uitstel van het uitrijverbod zal worden gegeven. De NMV is positiever. ”We verwachten positief bericht, hopelijk al voor het weekend omdat de deadline van 1 september al dichtbij komt”. Een woordvoerder van het ministerie heeft aangegeven de situatie per grondsoort te bekijken. Het ministerie hanteert hierbij twee criteria: er moet sprake zijn van extreme weersomstandigheden en er moet een landbouwkundige noodzaak zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Graag wel bericht voor uitstel voor 31aug.
  Niet net als vorig jaar, de laatste dagen nog vlug wat aanmodderen en dan op 3 sept. nog uitstel krijgen.
  Of op 2 sept. groenbemester gezaaid zonder mest en dan uitstel krijgen.

 • no-profile-image

  Zo zie je maar weer dat lto ver van praktijk staat er groeit bij mooi weer tot nov gras voor jongvee en akkerbouwers met volgende gewas of groenbemester kunnen de mest nog goed gebruiken na zo,n extreme natte zomer

 • no-profile-image

  henny van dijk

  ik denk dat je een paar dingen op een rijtje moet zetten

  cumela wil straks ook nog werk hebben en haar leden kunnen over een maand de prijs weer lekker opdrijven

  LTO snapt van het boeren leven en verstand niet veel meer Brussel is belangrijker dan de nederlandse landbouw

  als je al acht van de tien jaar uitstel moet vragen dan snapt een kind nog dat de regels niet kloppen en ik hoop dat Bleker wel het nugtere verstand heeft om dat intezien, regels zijn altijd nog anders dan praktijk

 • no-profile-image

  helemaal met henny eens en de natuur laat zich niet dwingen door een datum op de kalender.

 • no-profile-image

  laat de veehouderij liever zorgen dat ze hun zaakjes op orde hebben. hun eewige geklaag lijkt inmiddels op het gedrein van een klein kind
  ze moeten ook eens beseffen dat iedere uitzondering die voor de veehouderij gemaakt wordt iets of iemand anders weer wat in moet leveren
  kijk maar eens naar de hogere fosfaat normen voor de veehouderij, het gaat tenkoste van de akkerbouw
  verander de regels op een democratise manier en lukt dat niet volg dan die regels en hou op met dreinen

 • no-profile-image

  Is verlengen nou zo moeilijk?! Zet het uitrijverbod in heel nederland voor alle grondsoorten op 15 september dan heb je geen jaarlijks gezeur over uitstel, kunnen loonwerkers het werk iets meer spreiden, controle is veel gemakkelijker en de gevolgen voor het mileu(uitrijden onder slechte omstandigheden in aug. of onder goede omstandig heden in sept.) zijn waarschijnlijk niet eens aan te tonen! Einde discussie.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.