Home

Nieuws 369 x bekeken

'Combikip interessante niche'

Lelystad - De combikip, een kip met goede legeigenschappen en daarnaast goede vleesproductie-eigenschappen kan nooit de huidige aparte legrassen en vleeskuikenrassen vervangen.

Wel kan het een interessant nicheproduct opleveren. Dat zegt onderzoeker Ferry Leenstra van Livestock Research van de Wageningen Universiteit (WUR) in Lelystad. Livestock Research doet momenteel onderzoek naar de combikip. Het idee van de combikip wordt vaak genoemd als mogelijk alternatief voor het doden van eendagshaantjes van legrassen. De Tweede Kamer heeft via een motie van Christen Unie en PvdA het ministerie van ELI gevraagd de mogelijkheden voor een combikip te laten onderzoeken, naast onderzoek dat beoogt te voorkomen dat de haantjes worden geboren.

Livestock Research doet op het ogenblik onderzoek naar rassen die mogelijk geschikt zouden kunnen zijn als combikip. Het gaat om rassen afkomstig van commerciële pluimveefokbedrijven. Ondermeer Hendrix Genetics (ISA) is betrokken bij het project. Ook NOP en Dierenbescherming zitten in de stuurgroep van het project.

“We sluiten met ons combikipproject aan bij een Europees project dat er op is gericht om een kip te ontwikkelen die geschikt is voor uitloopbedrijven en de wens daar is een wat zwaardere kip”, meldt Leenstra. “We gaan niet zo maar een kip fokken en aanbieden, we willen zoveel mogelijk aansluiten bij bedrijven die opereren in de markt en van daaruit en vanuit hun marktvraag een kip selecteren.”
Volgens Leenstra is uit literatuuronderzoek en allerlei rekenwerk al gebleken dat een combikip een stap achteruit zou zijn voor het milieu in termen van CO2-productie (grondstof- en ruimtegebruik).

“De ecologische footprint is minder goed. Om efficiënt vlees te produceren moet een dier snel groeien en een snel groeiend dier heeft nu eenmaal een hoog volwassen gewicht. De hennen verbruiken dan meer voer per kilo ei. De huidige hennen zijn relatief licht en dus efficiënte leghennen, maar hun broertjes groeien dan dus relatief langzaam en dat betekent een hoog voerverbruik en een lange periode van opfok voor een bepaald slachtgewicht.”

In het huidige onderzoek worden vooral zwaardere legrassen onderzocht. Leenstra verwacht dat over een maand of vier à vijf de eerste gegevens over de vleesproductiegeschiktheid van de dieren bekend zijn. Het zal nog minimaal anderhalf jaar duren (een half jaar opfok en een jaar legperiode) voordat er ook gegevens beschikbaar zijn over de legeigenschappen van deze rassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.