Home

Nieuws 2109 x bekeken

Bos vrijgesteld van OZB

Een perceel bos wordt bedrijfsmatig geëxploiteerd. Daarom is de OZB-cultuurgrondvrijstelling in de WOZ van toepassing.

Kort samengevat is de uitspraak van Hof Arnhem de volgende:

Een boseigenaar heeft een bosperceel met een oppervlakte van 28.755 vierkante meter gelegen in de gemeente Z. In een andere gemeente (Q) beschikt hij over een ander bosperceel met een oppervlakte van 43 hectare. In geschil is of het bosperceel in de gemeente Z aan te merken is als (van OZB vrijgestelde) bedrijfsmatig geëxploiteerde cultuurgrond. Rechtbank Zutphen beantwoordt deze vraag ontkennend.

Hof Arnhem oordeelt anders dan de rechtbank dat het desbetreffende perceel bosgrond aan te merken is als bedrijfsmatig geëxploiteerde cultuurgrond. Volgens het hof blijkt uit de exploitatieoverzichten (met resultaten variërend van € 353,34 negatief tot € 9384,51 positief) en facturen in samenhang met de verklaring van de eigenaar over de werkzaamheden die hij in een schrift heeft bijgehouden dat hij een bosbedrijf exploiteert.

Op grond van de verklaringen acht het hof het aannemelijk dat met betrekking tot het perceel in de gemeente Z, als onderdeel van het bosbedrijf, sprake is van ten behoeve van de bosbouw bedrijfsmatig geëxploiteerde cultuurgrond.

Dat de boseigenaar de werkzaamheden voor het desbetreffende perceel (naar eigen zeggen vanwege de geringe grootte ervan) niet zoals bij het perceel in de gemeente Q in een schrift heeft bijgehouden, doet hieraan niet af. Het hof verklaart het hoger beroep van gegrond en vermindert de waarde van de grond tot nihil.

Meer informatie: LJN: BR5483, Gerechtshof Arnhem, nummer 11/ 00026

Of registreer je om te kunnen reageren.