Home

Nieuws 239 x bekeken

Boerenbond België: 2011 historisch crisisjaar voor groentesector

Leuven – Volgens de Belgische Boerenbond is de kans op een opleving in 2011 voor de groentesector zo goed als nihil. De overkoepelende organisatie spreekt van onherstelbare schade voor de Belgische groentesector.

Volgens tuinbouwzegsman, Luc van Oirbeek, zal 2011 voor de Belgische tuinbouw de geschiedenisboeken als een historisch crisisjaar. ”We zitten nog onder het referentiejaar 1995.” Dat was voor de Belgen een dramatisch tuinbouwjaar.

Volgens de Boerenbond heeft België, net als Nederland, zware klappen gekregen van een matig voorseizoen, als gevolg van de invloed van Spanje. ”Daar hebben we ehec nog bovenop gekregen, waardoor de vraag in elkaar stortte.” De importstop van Rusland betekende voor de groentesector nog eens een extra afzetverlies. ”Grosso modo, enkele producten daargelaten, heeft de groentesector hele zware klappen gekregen”, weet Van Oirbeek. “Dit wordt geen goed jaar meer.”

De Belgische fruitsector heeft minder te lijden gehad, dan in Nederland het geval is geweest. Volgens de Boerenbond heeft België geluk gehad met het feit dat partijen groenten en fruit afzonderlijk zijn afgezet naar Rusland, waardoor de producten als minde risicovol werden beschouwd. De groentensector kreeg wel klappen te verduren, met name in tomaat en paprika zijn forse verliezen geleden. De appelsector kijkt terug op een goed seizoen, voor peren is de afzet goed geweest ,maar hebben de prijzen wel onder druk gestaan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.