Home

Nieuws 178 x bekeken

Belastingmaatregel Venlo schiet tuinders in verkeerde keelgat

Venlo – De gemeente Venlo gaat belasting innen bij tuinbouwondernemers voor tijdelijk gehuisveste seizoensarbeiders. Ondernemers zijn niet blij met de plannen.

Venlo gebruikt het systeem van toeristenbelasting met name om ondernemers te laten betalen voor tijdelijk gehuisveste Polen. Dat betekent dat ondernemers € 1,30 per persoon, per nacht moeten gaan betalen. Voor een gemiddelde onderneming, die vier of vijf werknemers in dienst heeft, betekent dat een extra kostenpost van 1.000 tot 1.500 euro.

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is niet gelukkig met de plannen van de gemeente. Volgens woordvoerder Herman Mertens maakt de gemeente oneigenlijk gebruik van het belastinginstrument om het ’potje voor algemene middelen’ van de gemeente te spekken.
Maar volgens de gemeente Venlo is de belastingmaatregel begrijpelijk, omdat de tijdelijk gehuisveste arbeidsmigranten, net als andere inwoners, gebruik maken van de gemeentelijke voorzieningen. Overigens is Venlo niet de eerste Limburgse gemeente die de maatregel doorvoert. Ook in Horst aan de Maas wordt al langere tijd belasting geheven op tijdelijk verblijf.

In totaal zijn zestig ondernemers per brief benaderd. De bedrijven moeten nu aan de gemeente verantwoorden hoeveel seizoensarbeiders zij in dienst hebben. De maatregel zou per direct ingaan.
De LLTB is niet blij met het in hun ogen ad hoc besluit en wil in overleg met de gemeente om tot een meer structurele aanpak van het huisvestingsprobleem te komen. Op 22 september zit de organisatie daarom met de wethouder aan tafel.

Of registreer je om te kunnen reageren.