Home

Nieuws 235 x bekeken 2 reacties

Amerikaanse mega-investering in biobrandstof

Washington – De Amerikaanse ministeries van energie en landbouw en de Amerikaanse marine investeren 510 miljoen dollar (354 miljoen euro) in de ontwikkeling van biobrandstoffen voor schepen en vliegtuigen.

Het betreft de grootste investering voor dit doel ooit. De overheid verwacht van commerciële bedrijven een gelijke bijdrage aan het innovatieprogramma.

Vooralsnog werden biobrandstoffen voornamelijk ontwikkeld voor personenauto’s. Zo wordt in Brazilië en de VS bio-ethanol op basis van respectievelijk suiker en mais geproduceerd. In Europa, Zuid-Amerika en Azië wordt biodiesel geproduceerd op basis van respectievelijk koolzaad, soja-olie en palmolie.

De te ontwikkelen brandstof moet kunnen worden aangeboden binnen de huidige infrastructurele kaders om de kosten van het gebruik te drukken. Volgens landbouwminister Tom Vilsack is de investering groot genoeg voor een programma van ”commerciële proporties.”

Dat betekent volgens Vilsack dat met de opgedane kennis de productie snel kan worden opgeschaald. Het geld zal worden besteed aan bedrijven die concrete plannen kunnen tonen voor de commerciële verkoop van de biobrandstof. Daarbij kan worden gedacht aan de grote oliemaatschappijen.

De Amerikaanse marine stelde zich in januari 2010 tot doel vóór 2020 de helft van de vloot te laten varen op biobrandstoffen. De marine koopt dan volgens de staatssecretaris jaarlijks 8 miljoen vaten (van 159 liter) biobrandstof per jaar.

Veel analisten verwachten dat de markt voor biobrandstoffen in personenauto’s zal worden overgenomen door auto’s op waterstof en elektriciteit. In dat scenario rest een markt voor vrachtauto’s schepen en vliegtuigen, waarvoor waterstof en elektriciteit waarschijnlijk nog veel langer geen optie zal zijn.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Weer miljoenen dollars er tegen aan,en niemand denkt er aan waar het graan voor die biobrandstof vandaan moet komen.Het regenwoud zal volledig gekapt worden.Als de grote oliemaatschppijen dit moeten gaan uitvoeren zullen ze de landbouwgrond opkopen,en kunnen de boeren als onderbetaalde arbeiders de gewassen telen !!!!!!!


  • no-profile-image

    Zeg doordenker,we zijn al tientallen jaren onderbetaald.
    laat dit nu maar lekker zijn gang gaan en koop zelf wat landbouwgrond (beter als aandelen).
    Mij bevalt het prima zo de laatste jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.