Home

Nieuws 242 x bekeken

Alternatieve beheersing van ziekten en plagen in de bollenteelt

Lisse – PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit heeft onderzoek gedaan naar de beheersing van ziekten en plagen in de bollenteelt. Het doel van dit project was enkele specifieke ziekte en plagen van de bollensector te testen op hun gevoeligheid voor Aquanox.

Aquanox wordt gemaakt door een elektrochemische reactie van water en keukenzout (ECA water). Daarbij komen stoffen vrij die schadelijk zijn voor bijvoorbeeld schimmels en bacteriën. De sporen van de schimmel Fusarium oxysporum f.sp. tulipae, de veroorzaker van zuur in tulp, bleken gevoelig te zijn voor Aquanox maar niet alle sporen worden gedood. Aquanox is zeer effectief in het doden van de bacterie die agressief snot in o.a. hyacint veroorzaakt (Erwinia chrysanthemi). Op stromijten, één van de mogelijke veroorzakers van kernrot in tulp, had een ‘dompeltoepassing’ van Aquanox geen effect.

Het bestrijden van mijtenplagen lijkt niet mogelijk met behulp van Aquanox. De toepassing van Aquanox in de bestrijding van bacteriën en fusarium biedt wel perspectief. De toepassing dient in beide gevallen geoptimaliseerd en getest te worden voordat Aquanox in de praktijk gebruikt kan worden. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met WUR Glastuinbouw.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.