Home

Nieuws 272 x bekeken

Agrarische bedrijven verruilen asbest voor zonnepanelen

Zwolle – Gedeputeerde Staten van de Provincie Overijssel hebben aan 115 agrarische bedrijven een subsidie verleend vanuit de regeling ’Asbest van het dak, zonnepanelen erop’.

De bedrijven gaan samen 116.000 vierkante meter asbest op hun bedrijf saneren en in ruil daarvoor 14.500 zonnepanelen installeren. De nog aan te brengen zonnepanelen leveren gezamenlijk 3,4 miljoen Watt-piek aan nieuwe energie. De deelnemende agrarische bedrijven voorzien hierdoor gemiddeld 57 procent in eigen energiegebruik en zouden 850 huishoudens van energie kunnen voorzien. Door zelf energie op te wekken wordt een CO2-besparing van 1.440 ton per jaar gerealiseerd.

De subsidieregeling was het vervolg op het project ’Asbest van het dak, energie in het bedrijf’ dat in 2010 werd uitgevoerd. De optie om asbest te saneren in ruil voor zonnepanelen kon toen al op veel belangstelling rekenen. De Provincie Overijssel en Projecten LTO Noord hebben gezamenlijk de voorlichting en informatie rond ’Asbest van het dak, zonnepanelen erop’ verzorgd. Via de website www.asbestvanhetdak.nl en middels telefonische spreekuren zochten veel agrariërs contact over de regeling. Dat heeft geleid tot veel aanvragen, waarvan er 115 zijn gehonoreerd.

Via de regeling konden agrariërs van 1 mei 2011 tot 1 juli 2011 een subsidie aanvragen met een maximum van 1 euro per Wattpiek (Wp) met een maximum van 50.000 euro per bedrijf. Gemiddeld hebben de agrariërs 88 eurocent aan subsidie per Watt-piek aangevraagd. Voor de regeling was 3,5 miljoen euro beschikbaar. Daarvan is nu 3 miljoen euro besteed. Het resterende bedrag zal de provincie besteden aan andere projecten rond zonne-energie. De Provincie Overijssel evalueert binnenkort de regeling en buigt zich dan over een eventuele vervolgstap.

Of registreer je om te kunnen reageren.