Home

Nieuws 283 x bekeken

Ziekzoeken in tulp met robot

Lisse - De ziekzoekrobot in tulp scoort bijna net zo goed als ervaren ziekzoekers. Dat is de conclusie van PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit in Lisse na een veldproject.

In 2008 is door PPO het project ziekzoeken in tulp gestart na een succesvol laboratoriumexperiment. Tulpen, vooral de lastige gele en witte cultivars, worden in dit project met gevoelige camera’s onderzocht op mozaïekvirus (TBV).

Via computeranalyse wordt vervolgens gescoord op symptomen van dit virus. In 2009 bleek de stap van laboratorium naar een handmatig bediend prototype in het veld een te grote stap. In 2010 is de ziekzoekrobot aangepast wat betreft de camera’s, belichting en uitvoering van de robot. Op grond van de verkregen resultaten is de ziekzoekrobot verder aangepast wat betreft de cameraopstelling en belichting en afgelopen groeiseizoen getest.

De ziekzoekrobot scoorde bijna net zo goed als ervaren ziekzoekers. Van de op geringe dichtheid geplante tulpen van de cultivar Yokohama zijn TBV zieke, en gezonde tulpen opgenomen. Volvelds geplante Yokohama met TBV moeten nog geanalyseerd worden met de bestaande software. Alles is op één tijdstip opgenomen, tegelijk met de visuele beoordeling door de ervaren ziekzoekers van de Bloembollen Keurings Dienst (BKD) BKD.

De gegevens van de met TVX-besmette tulpen zijn nog niet geanalyseerd. De resultaten waren goed. De ziekzoekrobot scoorde gezonde en ziekte tulpen in 86% van de waarnemingen juist, terwijl de ziekzoekers dit aan dezelfde tulpen en op ongeveer hetzelfde tijdstip een score van maar liefst 93% haalde. Gezien de resultaten wordt gewerkt aan een vervolg van het ziekzoekproject.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.