Home

Nieuws 164 x bekeken

Waterbuffers worden afgebouwd

Lelystad – De waterbuffers in het IJsselmeer en het Markermeer zullen langzaam terug worden gebracht tot het normale peil.

Er is op dit moment geen sprake meer van een dreigend watertekort. Dat heeft de Landelijke Coördinatiecommissie Warterverdeling besloten.

In het jongste droogtebericht meldt de LCW dat de droogteproblemen voorlopig voorbij zijn. De wateraanvoer via de Rijn bij Lobith is bijna op het normale niveau voor juli. Er is in tegenstelling tot wat gebruikelijk is in juli sprake geweest van een toename van de hoeveelheid water die via de Rijn Nederland binnenstroomt.

De grondwaterstand is in rivier- en poldergebieden hoger dan normaal. In zandgebieden is de grondwaterstand nog steeds veel lager dan normaal. Het neerslagtekort is inmiddels onder de normale waarde voor de tijd van het jaar gezakt.

De LCW vindt dat de situatie nu weer als normaal kan worden ingeschat. Er is geen sprake meer van een dreigend watertekort. Dat kan veranderen als augustus droog en warm wordt. In dat geval kunnen in de tweede helft van augustus opnieuw droogteproblemen ontstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.