Home

Nieuws 161 x bekeken

WFP: 2 miljoen mensen zonder voedsel kunnen niet bereikt worden

Rome – Het Wereldvoedselprogramma (WFP) kan zeker 2 miljoen mensen die honger lijden in Zuid-Somalië niet bereiken door slechte wegen en gewapende groeperingen.

De organisatie overweegt voedselpakketten vanuit de lucht te droppen. Dat heeft uitvoerend directeur Josette Sheeran bekendgemaakt. De organisatie hoopt op een langdurig steunplan voor de landbouw in de regio, zoals dat is ontwikkeld voor de Griekse economie.

Volgens Sheeran dreigt in de Hoorn van Afrika een generatie verloren te gaan. Droogte heeft ertoe geleid dat zeker 11 miljoen mensen dagelijks voedsel tekort komen. Een groot aantal probeert naar vluchtelingenkampen in Kenia te komen. De WFP voedt nu 1,5 miljoen mensen in Somalië en enkele miljoenen in het zuiden van Ethiopië.

WFP haalde via internet een miljoen dollar aan donaties op, terwijl regeringen 200 miljoen dollar hebben beloofd. De organisatie zegt nog 360 miljoen dollar nodig te hebben voor de steunoperatie. Om de dreiging van hongersnood in andere jaren met droogte te voorkomen moet een veel groter bedrag worden geïnvesteerd in de landbouw.

Volgens Sheeran zegt de helft van de vrouwen op de voettochten kinderen achter te hebben moeten laten of stierven hun kinderen tijdens de reis. ”Het worden doodswegen”, aldus Sheeran. Ze zegt dat zelfs als mensen overleven, voor jonge kinderen een tekort aan voedingsstoffen kan betekenen dat de hersenen zich niet normaal ontwikkelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.