Home

Nieuws 254 x bekeken

Verkoop BBL-grond financiert extra kosten ontpoldering

Den Haag - De extra kosten voor het alternatieve plan voor ontpoldering van de Hedwigepolder, worden gefinancierd uit verkoop van BBL-gronden in Zeeland.Dat blijkt tijdens het debat over de Hedwigepolder in de Tweede Kamer. Het alternatieve plan, waarbij buitendijkse natuur wordt aangelegd in combinatie met de ontpoldering van twee kleinere polders bij Vlissingen, is volgens berekeningen 35 miljoen euro duurder.

Hoeveel hectare landbouwgrond hiervoor nodig is, kan het ministerie nog niet zeggen, omdat dit afhankelijk is van de prijs die voor de gronden betaald worden. De gronden, die Dienst Landelijk Gebied eerder aankocht als ruilgronden liggen verspreid door Zeeland en zullen gedoseerd verkocht worden.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw zegt dat de provincie Zeeland akkoord gaat met de benutting van de opbrengsten van de gronden voor extra kosten van de natuurcompensatie voor de verdieping van de Westerschelde.

Tijdens het debat werd duidelijk dat naast de Schore- en Welzingepolder op Walcheren ook de Braakman Noord bij Terneuzen als optie is bekeken voor ontpoldering. “Maar we hebben besloten dat we geen extra natuurontwikkeling willen rondom de grootste werkgever van Zeeuws-Vlaanderen. Ook niet als de natuur de bedrijfsontwikkeling niet direct belemmert. Bij twijfel geldt: niet inhalen”, geeft Bleker aan. Hij doelt hiermee op Dow Chemical, bij Terneuzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.