Home

Nieuws 198 x bekeken

VN: meer geld nodig voor Hoorn van Afrika

New York – De VN denkt meer geld nodig te hebben om de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika te bezweren.

Het benodigde budget is 25 procent verhoogd tot 2,48 miljard dollar (1,68 miljard euro). Donoren hebben 700 miljoen euro toegezegd. De organisatie stelde eerder dat 11,6 miljoen mensen hulp nodig hebben, maar heeft deze schatting verhoogd tot 12,4 miljoen.

Volgens het VN-bureau voor coördinatie van humanitaire hulp kan het aantal mensen dat onvoldoende voedsel heeft, de komende drie tot vier maanden opnieuw met 25 procent groeien als onvoldoende hulp op gang komt. Hulpverlening is moeilijk doordat in het meest getroffen gebied, Somalië, delen van het land door bendes en islamitische fanatici worden bestuurd.

Op dit moment is de hongersnood beperkt tot het Midden en Zuiden van Somalië, terwijl hongersnood dreigt in met name de Somali-regio van Ethiopië. Volgens de VN sterven dagelijks honderden mensen in Somalië. In buurlanden Kenia en Djibouti lijkt honger zich te beperken tot de uitdijende groep vluchtelingen uit Somalië.

De regio heeft al decennia moeite voldoende voedsel voor de snel groeiende bevolking te produceren, maar de escalatie is het gevolg van droogte. Veel Somaliërs en mensen in de Somali-regio leiden een nomadisch bestaan met kleinvee en er is eenvoudigweg weinig gras meer voorhanden.

Volgens de VN bevinden zich nu 620.000 Somalische vluchtelingen in Kenia, Djibouti en Ethiopië. Dagelijks melden zich 1000 nieuwe vluchtelingen bij kampen, die worden gerund door onder meer het World Food Programme, Save the Children en Medicins sans Frontiers.

De wereldvoedselorganisatie van de VN, de FAO, verklaarde eerder dat een structurele oplossing voor de steeds terugkerende voedseltekorten in de Hoorn van Afrika moet worden gezocht. Daarbij valt te denken aan grote investeringen in de landbouw. De Stichting Onderzoek Wereldvoedselproblematiek van de Vrije Universiteit stelt echter dat dergelijke programma’s alleen zinvol zijn als de landen politiek hervormen.

Of registreer je om te kunnen reageren.