Home

Nieuws 191 x bekeken

Ultieme poging gedupeerden Hof van Saksen te bewegen tot schikken

Amsterdam - De Stichting Hypo Notes A, B en C roept circa 60 investeerders in het Hof van Saksen op alsnog een verklaring te tekenen waarin ze afzien van juridische stappen tegen ABN Amro, Rabobank en LTO Noord. Volgens de gedupeerdenstichting krijgen de investeerders anders geen cent uit een schikkingsdeal tussen de twee banken en bijna 1500 beleggers.

Circa 750 boeren investeerden in totaal 27 miljoen euro via een voorloper van LTO Noord Verzekeringen in het Hof van Saksen. Het park dreigt failliet te gaan door een te hoge schuldenlast, van in totaal 175 miljoen euro. De banken willen het bungalowpark redden door een deel van de schulden op te ruimen.

Obligatiehouders staken meer dan 50 miljoen in het park en kunnen volgens een schikkingsvoorstel hiervan 15 procent terug krijgen. LTO Noord brengt 400.000 euro in, die overigens ook voor niet-agrarische obligatiehouders wordt ingezet. Eerder schonk LTO Noord 150.000 euro aan de stichting.

In ruil voor de 15 procent moeten obligatiehouders een zogeheten afstandverklaring ondertekenen waarin ze afzien van hun recht de betrokkenen aan te klagen. De deadline voor het voorstel: 12 juli. Ongeveer 60 mensen hebben wel getekend voor de financiële deal, maar niet de afstandsverklaring. De deadline wordt volgens Van den Brink nu met enkele dagen opgerekt. De nee-stemmers krijgen een brief met uitgebreide uitleg.

Volgens Gijsbert van den Brink van de stichting realiseren de 60 koppige investeerders zich de gevolgen van het niet tekenen van de afstandsverklaring niet. “Bij het kopen van de obligaties heeft men de trustee, het Amsterdamse ATN, gemachtigd bij een aangenomen schikkingsdeal de vorderingen en zekerheden van obligatiehouders over te nemen.”

“Wanneer men dus niet volledig heeft ingestemd met het voorstel maar deze wordt aangenomen door de bevoegde entiteiten, tsja, dan heeft men feitelijk afgezien die 15 procent én de vorderingen en zekerheden. Dan kan men nog wel procederen, maar moet men aantonen dat de geleden schade rechtstreeks het gevolg is van het onrechtmatig handelen van de aangeklaagde.”

De banken hebben één openbare gesteld bij het voorstel: 100 procent van de obligatiehouders moet akkoord gaan. Ze hebben overigens ook gemeld uit eigen beweging af te kunnen zien van van deze eis, maar zeggen dat alleen te doen bij een overweldigende meerderheid instemmers.

Of registreer je om te kunnen reageren.