Home

Nieuws 171 x bekeken

Teleurstelling over uitkomst landbouwraad Ehec

Zoetermeer – Teleurstelling overheerst over de uitkomst van de landbouwraad afgelopen dinsdag. Het politieke draagvlak ontbreekt voor verhoging van het noodfonds of steun voor telers die nu buiten het fonds vallen. Eerder lijkt een korting op te treden.

De landbouwraad kon dinsdag geen duidelijkheid scheppen over de afwikkeling van de noodsteun. Claims van de landen moeten verder onderzocht worden. Een verlenging, zoals Nederland heeft ingebracht, lijkt kansloos. ”Er is geen echte oproep geweest om het budget te verhogen, daaruit kun je concluderen dat er geen politiek draagvlak is”, aldus LTO Glaskrachtvoorzitter Nico van Ruiten. Ook suppletie – het toestaan van vergoeding voor partijen die in het begin niet zijn geïntervenieerd maar voor bodemprijzen zijn verkocht – lijkt moeilijk haalbaar.

Dat Ciolos sprak over een bijna volledig herstel van de markt na de Ehec-uitbraak bevreemdt Van Ruiten eveneens. ”De prijs voor tomaat ligt nog steeds 30 procent onder het niveau van de laatste drie jaar gemiddeld. Voor komkommer is dat 20 procent.”

Koepel voor afzetorganisaties DPA gaat uit van een korting van de uitkering voor telers.  ”Zoals nu de claims zijn ingediend zal een reductiecoëfficient worden toegepast. Het is alleen niet duidelijk hoe groot die is.” Volgens Van Es is een aantal landen dringend verzocht de claims opnieuw te bestuderen, omdat deze gezien de fase van het seizoen mogelijk te hoog is. Hoe hoog de claims precies zijn is niet bekend. Daarvoor circuleren bedragen in de media.

Of registreer je om te kunnen reageren.