Home

Nieuws 283 x bekeken

Telersverenigingen zetten GMO-miljoenen in bij kartel

Zoetermeer – Telersverenigingen hebben afgesproken tot maximaal een derde van de GMO-plannen in te zetten voor het uit de markt nemen van product.

Dat blijkt uit plannen voor het crisiskartel dat door alle erkende telersverenigingen is goedgekeurd en voorlicht bij de Europese Commissie. Deze week zal de commissie een standpunt innemen na een intensief overleg met het ministerie van ELI, waarbij de commissie veel extra informatie vroeg.
Als een een derde van het operationele GMO-programma wordt ingezet, zal het programma om meerdere miljoenen euro’s gaan. Jaarlijks incasseren telersverenigingen tussen de 80 en 100 miljoen euro. Dat zijn voornamelijk groentepartijen.

Voor de mogelijke uitvoering van de plannen wordt een nieuwe structuur opgericht van gewasgroepen en een stuurgroep. Voor de producten tomaat, paprika, komkommer. aubergine en sla gaat een gewasgroep wekelijks bepalen. Een stuurgroep van voorzitters bewaakt de voortgang van het proces, blijkt uit de plannen.

Voor het Productschap Tuinbouw is eveneens een belangrijke rol weggelegd, blijkt uit de plannen. Het PT zal controleren of de afgesproken volumes daadwerkelijk uit de markt gehaald worden.
Het plan kent uitzonderingen. Telersverenigingen met veel weekprogramma’s kunnen bij krapte afspraken maken over de interventie. Ook paprikatelers die via veiling Zaltbommel leveren aan Belgische veilingen, vallen buiten de afspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.