Home

Nieuws 686 x bekeken 1 reactie

Successiewet pakt ongunstig uit voor inwonende ouders

Den Haag – De nieuwe Successiewet is nadelig voor ouders die bij kinderen inwonen.

Ouders die het huis inmiddels hebben verkocht aan de volgende generatie, maar wel blijven wonen in de woning, moeten volgens de Successiewet een huur betalen van 6 procent van de waardering onroerende zaken (WOZ) van de woning. Voor een woning van 300.000 euro betekent dit 1.500 euro huur per maand.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt spreekt van woekerhuur. ”Op de vrije markt is de gemiddelde huur 4,7 procent van de WOZ-waarde”, aldus Omtzigt in een weblog.

Het Kamerlid verwacht dat de huurregels in de Successiewet ook in strijd zijn met het puntensysteem dat is ingesteld voor het bepalen van de maximale huurhoogte. Wanneer de nieuwe generatie de huur niet berekent, moet zij bij overlijden van de oude generatie alsnog erfbelasting betalen over het waardeverschil tussen de waarde bij koop en de waarde bij overlijden.

Ouderenbond Anbo maakt zich eveneens zorgen over de situatie. ”Het lijkt een addertje onder het gras van de Successiewet”, zegt een woordvoerder van Anbo. Hij ziet twee oplossingen: of het huis verkopen en elders gaan wonen, of het huis voor een deel verkopen aan de nieuwe generatie.
De Anbo verwacht dat staatssecretaris Frank Weekers (Financiën) de regels met een pennenstreek zou kunnen veranderen. Omtzigt heeft Kamervragen gesteld over de kwestie.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jan W

  Ongunstig voor ouders? Voor de kinderen zul je bedoelen!
  Vaak is bij relatief goedkope overname, in het koopcontract
  vastgelegd dat de huur minimaal of niets is.
  Dan is het je eigendom en moet je ook nog erfbelasting betalen!!
  Nieuwe melkkoe voor de overheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.