Home

Nieuws 248 x bekeken

'Steun nodig terugwinnen markt buiten EU na Ehec'

Brussel – Europese exporteurs willen hulp van de Europese Commissie om terrein terug te winnen op markten buiten de Europese Unie.

Door de Ehec-crisis is markt verloren buiten de EU, stelt de Europese koepelorganisatie Freshfel. De koepel vraagt de Europese Commissie niet alleen te focussen op het herstel van consumentenvertrouwen door maatregelen in de Europese Unie. Ook buiten de EU-markt is het vertrouwen in Europees product ten onrechte geschonden.

Ook Copa-Cogeca pleit voor zo’n campagne op derde markten buiten de EU. De organisatie voor Europese producenten juicht toe dat het budget voor extra promotie van groente en fruit in de EU is verhoogd van 10 naar 15 miljoen euro voor de komende tien jaar.

Dienst Regelingen maakte vandaag bekend dat tot 16 augustus een aanvraag voor EU-ondersteuning van voorlichtingsprojecten kan worden ingediend. De EU financiert dan maximaal 50 procent van de kosten van de promotie. Organisaties moeten zelf 20 procent bijdragen.

Copa-Cogeca pleit verder voor steunmaatregelen voor alle getroffen producten in de nasleep van de Ehec-crisis en een volledige schadeloosstellling van telers. Volgens Copa-Cogeca liep de schade op het hoogtepunt van de crisis bij Europese telers op tot 400 miljoen euro per week. Daarvoor is een tweede pakket steunmaatregelen nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.