Home

Nieuws 177 x bekeken

Schikkingsvoorstel Hof van Saksen lijkt van de baan

Middelharnis – Een aanzienlijk aantal boeren die belegden in het inmiddels bijna failliete bungalowpark Hof van Saksen klagen LTO Noord aan voor onrechtmatig handelen.

Ze weigeren een schikkingsvoorstel van ABN Amro, Rabobank en LTO Noord volgens welke ze definitief afzien van hun recht de organisatie aan te klagen. Dat meldt advocatenkantoor Den Hollander uit Middelharnis. De banken verklaarden eerder dat het schikkingsvoorstel voor alle gedupeerden van de baan is zonder unanieme instemming. Volgens het voorstel zouden beleggers 15 procent van de inleg terug krijgen.

Volgens een andere, anonieme bron, heeft ruim 90 procent van de in totaal 1.500 gedupeerden nu ingestemd met het financiële voorstel. Echter minder dan 60 procent heeft vooralsnog ingestemd met een clausule die de banken, de directie van Hof van Saksen en LTO Noord en diens rechtspersonen immuun maakt voor vervolging. Gedupeerden hadden tot 12 juli de tijd hun stem uit te brengen en een stichting voor gedupeerden, Stichting Hypo Notes A, B en C denkt woensdag de eindscore te kunnen bekendmaken.

Circa 750 boeren belegden vijf tot zes jaar geleden in totaal 27 miljoen euro via een beleggingsfonds in het Hof van Saksen. Een voorloper van LTO Noord Verzekeringen bracht het beleggingsfonds tegen een wedde van tenminste 1,3 miljoen euro onder de leden van LTO Noord aan de man. Het park werd gebouwd met 175 miljoen euro geleend geld en de rente, gemiddeld 8 procent, nekt het park nu. Sinds de financiële problemen aan het licht kwamen is bovendien de bezettingsgraad van de bungalows gedaald.

De omzet loopt volgens een anonieme maar welingelichte bron 25 procent achter bij vorig jaar. Een woordvoerder stelde eerder dat de banken achter de schermen hebben aangegeven dat het voorstel ook van de baan is wanneer de omzet 20 procent achterblijft bij vorig jaar. De organisatie probeert via een barrage van reclamespots op de radio mensen naar het park te krijgen. Tevens stelt de organisatie opnieuw te spreken met potentiële overnamekandidaten, maar concreet lijkt de interesse nauwelijks.

LTO Noord brengt 400.000 euro aan voor het schikkingsvoorstel, naast de bijna 7,3 miljoen die de banken inbrengen. De organisatie ontkent schuld. Den Hollander stelt dat de verzekeringstak van LTO Noord niet alleen zonder de juist vergunning bemiddelde in het beleggingsproduct, wat wordt erkent door de Autoriteit Financiële Markten, maar ook in de communicatie over het product fouten maakte. De organisatie heeft volgens Den Hollander waarschijnlijk onrechtmatig gehandeld.

Onderzoeksbureau voor beleggers Deminor adviseerde beleggers die via LTO Noord bij Hof van Saksen kwamen eerder hun positie te onderzoeken vooraleer akkoord te gaan met het afzien van procedures. Andere beleggers werd wel geadviseerd volledig akkoord te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.