Home

Nieuws 244 x bekeken

Rusland ziet nog niks in KCB als keuringsdienst

Moskou – Rusland heeft een geplande audit bij het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) afgeblazen. Bij nader inzien zien de Russen geen aanknopingspunten om een nieuw systeem van fytosanitaire inspecties te testen.

De groente- en fruitsector blijft daarom voorlopig afhankelijk van de inspecties van de VWA. Afspraken met Rusland hebben bovendien de export van paprika lamgelegd.

Dat meldt een woordvoerder van de KCB. Het Russische ministerie van landbouw heeft volgens de KCB niet aangegeven waarom een audit toch geen doorgang kan vinden. Rusland trok vorig jaar de erkenning van de KCB in en eiste dat een staatsorgaan de inspecties in Nederland doet.

Nederland onderhandelde maandenlang en in februari werd een principeakkoord ondertekend. Nederland erkent hierbij steken te hebben laten vallen. Tot de KCB definitief weer wordt erkend, doet de VWA de de inspecties en certificering. Deze heeft echter volgens handelskoepel Frugi-Venta veel te weinig mensen voorhanden.

In de praktijk gaan deels daarom relatief weinig zendingen naar Rusland, aldus beleidsmedewerker Inge Ribbens. ”Daarbij helpt het ook niet dat bij bepaalde douane-centra de Nederlandse Ehec-vrij verklaringen ook nog niet zonder slag of stoot worden geaccepteerd. Wagens staan soms lang stil.”

De uitvoer van paprika naar Rusland is feitelijk helemaal stilgevallen. Nederland moet volgens het akkoord een Trips-regime handhaven dat veel strenger is dan in andere EU-lidstaten.”België loopt met het Nederlandse marktaandeel weg. Geen enkel bedrijf heeft zich gemeld voor het Trips-regime.”

Of registreer je om te kunnen reageren.