Home

Nieuws 236 x bekeken

Overijssel steekt miljoenen in groene energie

Zwolle - De provincie Overijssel gaat 250 miljoen euro investeren in duurzame energie.

Het geld komt in een fonds dat projecten voor de opwekking van bio-energie financiert. Dat heeft het college van gedeputeerde staten dinsdag gemeld.

Met het Energiefonds wil de provincie dat in 2020 in Overijssel 20 procent van het energiegebruik uit onder meer windmolens en aardwarmte komt. Het fonds moet nog goedgekeurd worden door Provinciale Staten. De Statenleden buigen zich in september over het voorstel.

Bedrijven of woningcorporaties kunnen aanspraak maken op een lening. Het fonds vindt zijn oorsprong in de debatten over de verkoop van aandelen Essent. "Om een meerderheid voor die verkoop te krijgen, werd besloten een deel van de opbrengst in duurzame energie te steken'', zei Henk Kerkdijk, Statenlid van het CDA. Samen met de PvdA werd voorgesteld een fonds op te richten. De verkoop van de aandelen leverde Overijssel 1,4 miljard euro op.

Met de pot geld moeten particuliere investeerders die aarzelen over de streep getrokken worden. Uit berekeningen van de provincie blijkt dat het fonds een investering uitlokt van tussen de 750 miljoen en 1,5 miljard euro maximaal aan projecten voor opwekking van groene energie. Ook zouden tussen de 7.000 en 10.000 huizen energiezuiniger gemaakt worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.