Home

Nieuws 199 x bekeken

Nutreco en DSM onderzoeken overname Provimi

Amsterdam – Nutreco en DSM bevestigen dat ze de mogelijkheden verkennen om samen de Rotterdamse diervoederproducent Provimi over te nemen, ”indien deze mogelijkheid zich voor zou doen”. Dat hebben de twee bedrijven vandaag gemeld.

Ze reageerden daarmee op een bericht hierover in het Financieele Dagblad. De krant schreef dat de twee bedrijven door samen op te trekken met een overnamebedrag kunnen komen dat een goede kans van slagen heeft.

De twee bedrijven lieten verder weten dat ”een verdere verklaring alleen zal worden uitgegeven indien en wanneer van toepassing”. Aangezien Nutreco donderdag met de halfjaarcijfers naar buiten komt, hoopt de markt dat het bedrijf dan al meer zal zeggen.

Naar verluidt is de concurrentie om Provimi in te lijven groot. Ook het Amerikaanse Cargill zou een van de gegadigden zijn.

ING-analist Gerard Rijk kan zich vinden in de gezamenlijke bieding ”mits de prijs juist is”. Rijk vindt een prijs tussen 1,2 en 1,4 miljard euro ’fair value’. De marktkenner schat in dat Nutreco twee derde van Provimi zal overnemen en DSM een derde. Met name het feit dat Nutreco zijn balans niet tot het uiterste hoeft op te rekken om Provimi in te lijven, is een van de grote voordelen.

Provimi, actief in 26 landen en exporterend naar meer dan honderd landen, maakte gisteren de halfjaarcijfers bekend. De onderneming, waar zevenduizend mensen werkzaam zijn, behaalde op een omzet van 871 miljoen euro een operationele winst (ebitda) van 86 miljoen euro. De resultaten waren flink hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Provimi is in handen van private-equitybedrijf Permira.

Of registreer je om te kunnen reageren.