Home

Nieuws 170 x bekeken

Noodvaccinatie uitgangspunt bij bestrijding besmettelijke dierziekte

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van ELI wil bij uitbraken van besmettelijke dierziekten als klassieke varkenspest en mond- en klauwzeer (MKZ) zoveel mogelijk ’noodvaccinatie voor het leven’ toepassen bij de bestrijding. Bleker schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Met noodvaccinatie voor het leven worden niet besmette dieren tijdens een uitbraak van een ziekte gevaccineerd en mogen ze blijven leven. Tijdens de MKZ-crisis van tien jaar geleden werd ook noodvaccinatie toegepast, waarna de dieren echter vervroegd werden geruimd.

Bleker wijst in zijn brief ook op de knelpunten in de internationale handel. Bij vaccineren voor het leven duurt het drie maanden lager voordat Nederland weer mag exporteren naar derde landen. Voor de afzet van producten van gevaccineerde landen zijn in EU-verband afspraken gemaakt over voorwaarden en kanalisatie. Andere EU-lidstaten kunnen volgens Bleker de producten van gevaccineerde dieren niet weigeren. In de praktijk zullen het echter de marktpartijen zijn die besluiten of ze deze producten ook daadwerkelijk afnemen. Bleker stelt er hard aan te werken om de afzet van dergelijke producten binnen de EU en in derde landen te regelen en de acceptatie van deze producten te verbeteren.

In een reactie op Blekers brief wijst NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg er nog maar eens op dat garanties voor afzet tegen een goede prijs een absolute noodzaak zijn voor het draagvlak onder de veehouders voor het noodvaccinatiebeleid. Zwanenburg: ”Als dat niet goed geregeld is zijn veehouders veel minder geneigd om mee te werken aan het beleid. Garanties voor de afzet zijn wat dat betreft cruciaal. Op dat punt zullen er nog wel eieren gelegd moeten worden, ook door de Nederlandse retail.”

Of registreer je om te kunnen reageren.